۹۲ کارخانه در حوزه مواد غذایی در استان لرستان فعالیت دارند که تولیدات ارزشمند این صنایع به گفته مسوولان حوزه بهداشت استان به بیش از ۳۰ کشور جهان صادر میشود.
به گزارش پایگاه خیری سنگ نوشته، به نقل از ایرنا، امروزه تامین غذای سالم و امنیت غذایی بعنوان یکی از دغدغه های اصلی جوامع بشری به منظور تامین سلامت فردی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است تا حدی که سلامت جامعه در گرو امنیت غذایی و تغذیه سالم قرار دارد و رفتارهای غذایی غلط و تغذیه ناسالم سلامت جامعه را تهدید می کند.
تغذیه سالم یکی از مهمترین و شاید اساسی ترین راه دستیابی به سلامت جسم است گرچه در ارتقای سلامت روان نیز بی تاثیر نیست، متخصصان تغذیه همواره به افراد توصیه می کنند با اتخاذ عادات غذایی سالم علاوه بر تامین نیاز بدن به انرژی تاحد امکان خود را از اثرات عوامل بیماری زا حفظ کنند.
دستیابی به روان سالم بدون جسم سالم میسر نیست و جسم هم بدون تغذیه نمی تواند سالم باشد، چرا که سلامت جسمی و روانی انسان به میزان قابل توجهی به نوع تغذیه، کیفیت مواد غذایی و ویتامین ها مربوط است.
به گفته کارشناسان و متخصصان افرادی که به استرس، ضعف حافظه، خستگی و افسردگی مبتلا هستند فقط از لحاظ روحی آسیب پذیر نیستند بلکه در معرض ابتلا به انواع بیماری های جسمی قرار می گیرند.
غذای سالم از مواد اولیه سالم و ایمن تهیه شده و عاری از مواد زیانبخش و مضر و متشکل از اجزای مفید برای سلامت مصرف کنندگان است که مراحل تهیه آن شامل فرآوری ، توزیع و مصرف به صورت یک زنجیره درهم تنیده است و چنانچه هر یک از این اجزا دچار نقص یا کمبود شود، دیگر قسمت ها نیز از آن متاثر خواهد شد .
به طور کلی غذا و تغذیه نقش مهمی در تقویت یا تضعیف سیستم ایمنی بدن دارند و این در حالی است که به گفته کارشناسان؛ شایع ترین علت ضعف سیستم ایمنی سوءتغذیه است که ممکن است ناشی از کمبود پروتئین ها، ویتامین ها و املاح یا انرژی باشد و در اثر افزایش دریافت انرژی و چاقی صورت گیرد.
برنامه غذایی مناسب در کنار کنترل وزن، ورزش و فعالیت های جسمانی مهمترین عامل پیشگیری از بیماری ها است و در این راستا مصرف روزانه سبزیجات، کاهش مصرف گوشت قرمز، ورزش، کاهش مصرف شیرینی ها و چربی ها و داشتن تحرک جسمانی و ورزش روزانه از اولویت های توجه به تغذیه سالم به شمار می رود.
کاهش مصرف نمک، روغن، شکر و مصرف روغن های مجاز و مصرف روزانه میوه جات و سبزیجات سلامتی آحاد جامعه را تضمین می کند و از طرفی توجه به کاهش پسماندهای صنعتی و پرهیز از تداخلات سموم با محصولات کشاورزی و تولیدی از دیگر عوامل تاثیرگذار بر سلامت و امنیت غذایی است.
از این روز توجه هر چه بیشتر به ایجاد امنیت غذایی و تغذیه سالم در خانواده از طرف دستگاه های اجرایی مربوطه و افراد جامعه نیازمند اهتمام هر چه بیشتر است چراکه این مقوله گسترده و مهم بدون همراهی همه اعضای جامعه غیر ممکن خواهد شد.
۹۲ کارخانه تولید مواد غذایی در لرستان فعال است
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: ۹۲ کارخانه و ۱۱۳ کارگاه تولید مواد غذایی در این استان فعال است.
دکتر بهرام دلفان بیان کرد: امسال ۳۵ منطقه تولیدی فنی استان، فعال، ۹۱۱ مقاله برای تولیدکنندگان مواد غذایی صادر و در راستای تامین غذای سالم ۵۹۹ گشت مشترک با سایر دستگاه های مربوطه از واحدهای تولیدی انجام شده است.
وی با بیان اینکه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بر بسته بندی مواد غذایی نظارت دارد و سایر مراحل تولید این مواد مربوط به دیگر دستگاه های اجرایی است اظهار داشت: تلاش می شود مواد سالم و دارای استانداردهای لازم به دست مردم برسد که در این راستا با آزمایش های متعدد از سلامت مواد غذایی مطمئن می شویم.
دلفان با بیان اینکه امسال ۱۱۱ پروانه برای تولیدکنندگان مواد غذایی صادر شده است گفت: مواد غذایی تا زمان رسیدن به دست مردم مراحل مختلفی را طی می کند که در این مسیر و صنایع مربوطه، ظرفیت اشتغالزایی قابل توجهی وجود دارد و با توجه به مشکلات اشتغالزایی استان، این فعالیت ها می توانند راهگشا باشند.
وی با اشاره به ظرفیت واحدهای تولید مواد غذایی در لرستان عنوان کرد: سخت گیری های متفاوت در حوزه فعالیت صنایع به ویژه مواد غذایی مانع فعالیت بسیاری از این واحدها می شود و در حالیکه واحدهای تولید مواد غذایی صنعتی با رکود مواجه می شوند برخی واحدهای سنتی به راحتی به فعالیت خود ادامه می دهند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار داشت: یکی از عمده ترین مشکلات تولیدکنندگان مواد غذایی، تعمیرکنندگان دستگاه های مورد نیاز هستند که هیچگونه نظارتی نیز بر فعالیت آنها وجود ندارد.
دلفان با تاکید بر اینکه تولید مواد غذایی نباید به دستگاه ها و تجهیزات غیرضروری وابسته باشد ادامه داد: باید موانع تولید مواد غذایی را در مراحل متفاوت کاهش داد و تولید را در راستای اشتغالزایی و دسترسی مردم به غذای سالم تسهیل کرد.
وی همچنین در خصوص ضرورت تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه های پیشرفته مواد غذایی در لرستان اظهار داشت: ظرف ۲ ماه آینده یک آزمایشگاه با تجهیزات پیشرفته در حوزه غربالگری و تسهیل دسترسی به مواد غذایی سالم در استان راه اندازی خواهد شد.
وی با انتقاد از پسماند سموم محصولات کشاورزی در استان اظهار داشت: سرب عنصری مضر برای سلامتی انسان به شمار می رود و وارد شدن این عنصر به چرخه طبیعت، مواد غذایی و بهداشتی آرایشی آثار خطرناکی برجای خواهد گذاشت که انتظار می رود دستگاه های نظارتی و مرتبط در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند.
محصولات غذایی لرستان به ۳۰ کشور صادر میشود
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه در دین مبین اسلام به اهمیت و سلامت غذا تاکید شده است افزود: اگر غذا سالم باشد انسان سالم و به تبع آن جامعه از سلامت برخوردار خواهد بود.
محسن اسدبیگی افزود: می توان در ابعاد مختلف به موضوع امنیت غذایی پرداخت چراکه سلامت جامعه از مزرعه تا سفره باید مورد اهتمام دستاندرکاران قرار گیرد؛ انسان سالم محور توسعه است و آنچه سلامت یک انسان را تضمین میکند غذای سالم است.
وی عنوان کرد: برای تامین غذای سالم نیاز به همافزایی وهمکاری بین بخشی داریم و تنها یک دستگاه نمیتواند ضمانت و تعین کننده سلامت غذایی در جامعه باشد.
اسدبیگی یکی از نیازهای اصلی جامعه و کشور را تولید و اشتغال برشمرد و تصریح کرد: صنایع ارزشمندی در استان وجود دارد که به بیش از ۳۰ کشور محصولات خود را صادر میکنند به نحوی که ۱۸۰ کارخانه و کارگاه در حوزه مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی استان فعالیت دارند و خوشبختانه جزو تولیدکنندگان خوب کشور هستند.
وی با بیان اینکه مبحث تغذیه سالم به یکی از مباحث جدی در دنیای امروز و کشور تبدیل شده است، افزود: در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موضوع غذا از اهمیت بیشتری نسبت به دارو برخوردار است چراکه اگر تغذیه و زیست سالم در کنار مواردی همچون بهداشت و سلامت فردی نباشد، باید برای تامین سلامت جامعه از روشهای پرهزینه درمانی و تجویز دارو استفاده کنیم.
انجام سه هزار و ۱۴۲ بازرسی از واحدهای تولید مواد غذایی لرستان
مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز گفت: ماهانه ۱۹ تا ۲۰ تن از محصولات کشاورزی استان برای نمونه برداری به آزمایشگاه غذا و دارو ارسال می شود تا میزان سموم بکار رفته در آنها سنجیده شود.
امید مقیمی با بیان اینکه سلامت غذایی جامعه یکی از وظایف معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی لرستان است اظهار داشت:تامین امنیت غذایی موضوعی بین بخشی است و دستگاه های مربوطه نیز باید در این راستا اهتمام جدی داشته باشند.
وی ادامه داد:۲۵ واحد تولیدی آرایشی در لرستان وجود دارد که ۲۳ واحد آنها بارتبه های سوم و چهارم در سطح کشور فعال هستند و طی سال گذشته تنها یک مورد شکایت از واحدهای تولید مواد غذایی استان ثبت شده است.
مقیمی افزود: امسال سه هزار و ۱۴۲ مورد نظارت و بازرسی از واحدهای تولید مواد غذایی و یک هزار و ۳۹۱ مورد بازرسی از سطح بازار استان انجام شده است.