
شستوشو یکی از اصلیترین روشها برای کاهش خطر مسمومیت غذایی است. برخی مواد غذایی باید حتماً شسته شوند، اما برخی دیگر بهتر است از سینک دور نگه داشته شوند.
پایگاه خبری سنگنوشته، یادداشت- مواد غذایی که باید همیشه شسته شوند شامل:
میوهها و سبزیجات با پوست خوراکی
تمام میوهها و سبزیجات را، چه طبیعی چه دستکاری شده ژنتیکی، باید بلافاصله قبل از مصرف یا قبل از استفاده در یک دستور غذایی، با آب سرد شستوشو دهید. نیازی به استفاده از صابون نیست، چرا که سطوح متخلخل میوهها و سبزیجات تازه میتوانند مواد شیمیایی موجود در صابون را جذب کنند. پس از شستن، حتماً آنها را با یک پارچه تمیز یا حوله کاغذی خشک کنید تا تعداد باکتریهای مضر موجود بر روی سطح کاهش یابد.
میوهها و سبزیجات با پوست غیرخوراکی
موز، آووکادو، گریپفروت، لیمو، لیموترش و کدوهای زمستانی از جمله موادی هستند که پوست آنها خورده نمیشود، اما همچنان باید شسته شوند. دلیل این کار آن است که آلودگیها و باکتریها میتوانند از طریق پوست هنگام برش یا پوست گرفتن، به داخل میوه یا سبزی وارد شوند.
درپوشها و درب قوطیها
همه قوطیها و ظروف دارای درپوش یا درب باید قبل از باز شدن شسته شوند. این کار از ورود ذرات یا آلودگیهای مضر به داخل غذا جلوگیری میکند. حتی قوطیهای نوشیدنی و سوپهای کنسروی نیز باید قبل از باز کردن تمیز شوند.
مواد غذایی که نباید شسته شوند کدامند؟
مرغ خام (و سایر گوشتهای خام)
تصور عمومی این است که شستن مرغ خام، آن را تمیزتر میکند. اما این کار نه تنها مفید نیست، بلکه خطرناک است. شستن مرغ خام باعث پخش باکتریهای مضر مانند سالمونلا و کمپیلوباکتر به دیگر سطوح آشپزخانه میشود. تنها راه برای از بین بردن این باکتریها، پختن مرغ و گوشت با دمای مناسب و بطور کامل است.
ماهی خام
ماهی خام نیز نیازی به شستوشو ندارد، چرا که شستن آن باعث تمیز شدن نمیشود. در عوض، این کار میتواند آلودگی را به دیگر مواد غذایی، ظروف و سطوح منتقل کند.
تخممرغ
اگرچه برخی تصور میکنند که شستن تخممرغها پس از خرید مفید است، اما این کار در واقع میتواند مضر باشد. تخممرغها طی فرآوری کارخانه، با لایهای پوشیده میشوند که آنها را در برابر باکتریها محافظت میکند. شستن تخممرغ ممکن است این لایه محافظ را از بین ببرد و خطر آلودگی را افزایش دهد.
درک اینکه چه مواد غذایی را باید شست و چه موادی را نباید، برای جلوگیری از مسمومیت غذایی و حفظ بهداشت در آشپزخانه ضروری است. همیشه میوهها و سبزیجات خود را با دقت بشویید و از شستن مرغ، ماهی و تخممرغ پرهیز کنید تا خطر آلودگی و گسترش باکتریها کاهش یابد. رعایت این نکات به ظاهر ساده، میتواند سلامتی شما و خانوادهتان را تضمین کند.
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان