عصر کنونی بیش از هر زمانی چاپ ونشر کتاب های مختلف با موضوعات متنوع رونق گرفته و دستیابی به منابع آسانتر شده است اما مردم فاصله زیادی با کتابخوانی گرفته اند.در بررسی اجتماعی موضوع کتابخوانی به نظر میر سد موارد متعددی در جامعه موجب شده تا کتابخوانی از سبد فرهنگی خانواده ها حذف ویا کم رنگ شود.
بهنام فروتن نیا*-رشد سریع تکنولوژی ارتباطات رسانه ایی و دسترسی آسان،کم هزینه بودن به اطلاعات مورد نیاز مردم نقش مهمی در گریز از کتابخوانی است بطوریکه در کم ترین زمان ممکن کافی است در شبکه تحت وب با جستجوی یک کلمه هزاران فایل آماده برروی سیستم مشاهده شود علاوه بر این با توجه به تجاری سازی همین بسترهای تحت وب در صورت عدم دسترسی به شرایط با کمترین هزینه اطلاعات خود را از طریق کافی نت ها یا حتی اشخاص متخصص در این زمینه دریافت می کنند.
سیستم آموزشی معیوب در نظام تحصیلی از دوران مدرسه تا تحصیلات تکمیلی از جمله موانع رسیدن به یک جامعه کتابخوان و اهل مطالعه است. پایه واساسی که با مدرک گرایی،تجاری سازی، مسئولیت اجتماعی ضعیف،نبود قوانین شفاف ولازم الاجرا در نظام آموزشی،شعار گرایی وآمارسازی را می توان از آفت های گریز از مطالعه کتاب دانست
چه باید کرد تا جامعه ایی با محوریت دانایی وتفکر مبتنی بر مطالعه داشت ؟ برون رفت از وضعیت کنونی بی میلی به مطالعه را باید در نظام اجتماعی از خانواده،مدرسه، دانشگاه ،قانون،دولت شروع کرد. ایجاد فرصت های مطالعاتی غیر از کتاب های درسی در مدرسه با عنوان زنگ مطالعه آزاد ،توسعه فضاهای کتابخانه های عمومی، تغییر رویه های مرسوم آموزشی دانشگاه ها،اعطای تسهیلات ارزان قیمت به ناشران جهت کاهش هزینه های چاپ،اعطای یارانه خرید کتاب به عموم مردم،ترویج فرهنگ هدیه کتاب به جای برخی از کالاهای غیر قابل استفاده در سرکشی ها معمول(تاج گل در مراسم عزاداری، سبد گل در تبریک ها وسرکشی بیماران و….)، معرفی کتاب های مفید در رسانه های ارتباط جمعی برای قشر های مختلف، ترویج فرهنگ وقف کتاب های بدون استفاده به افراد نیازمند،جایگزینی مجازات های محکومین به مطالعه وترویج کتابخوانی بین محکومان دستگاه قضایی،نیاز سنجی از علاقه مندی مردم به نوع کتاب ها و تامین آن می تواند در بهبود کتابخوانی تاثیر گذار باشد.
*جامعه شناس