تاریخ: ۱:۱۷ :: ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
سیلاب بلای آسمانی یا مدیریتی!؟

مهندس علی محمدی فر تحلیلگر اقتصادی در خصوص سیلاب اخیر یادداشتی ارائه کرد.

علی محمدی فر*- امروز به همراه هیئتی از دوستان فنی و عمرانی در بازدید از مسیر سیل اخیر لرستان، تصمیم گرفتم مشاهدات میدانی و علمی خود را برای بررسی های آتی و پنداندوزی ثبت نمایم

ابتدا لازم است بابت درگذشت جمعی از هموطنان در پی وقوع سیل تسلیت عرض نمایم، امروز روز عزاست، زیرا علاوه بر مرگ این عزیزان، در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی هم مردود شدیم، سیل پلهای تاریخی کلهرت، افرینه و کشکان را به سوی مرگ میبرد ولی ما نتوانستیم کاری کنیم.
و اما بعد، با بازدید میدانی از مسیر سیل، درس های بسیاری میتوان گرفت:
درس اول:
سیل لرستان هم مثل سیل گلستان بلای آسمانی نیست، بلای مدیریتی و انسانی است. بلایی که مدیران با تکمیل بموقع سدها و پل های شهری، لایروبی رودخانه ها و آبراهه ها و جلوگیری از جنگل تراشی، تغییر کاربری اراضی و برداشت بی حساب کتاب از معادن میتوانستند آنرا دفع کنند. یعنی خسارت بالای سیل ریشه در فقدان سیاست های پیشگیری از خسارت و مدیریت بحران دارد.

درس دوم:
راستی وجود سدها در بالادست چقدر میتوانستند از اتفاقات بد جلوگیری کنند؟ دیرزمانی، کوهدشت انبار غله ی لرستان بود، اما آقایان مسئول یادمان نرفته که در سالهای گذشته تمام مشکل کشاورزی را گردن ورشکستگی آبی میانداختید و ما را به دعا و ثنا فرا میخواندید که باید چشم به آسمان بدوزیم و منتظر سیل باشیم تا مگر سیلابها لب تشنه ی سفره های آبی استان را تر کنند. حالا نوبت شماست پاسخگو باشید که پس از سال ها خشکسالی با سیلابهای این چند روز، چند درصد عرصه های آبی لرستان مثل سد معشوره آبگیری شده است؟ راستی در سال های کم باران اصلا سدی و بندی برای ذخیره این نعمت الهی ساخته بودید؟

درس سوم:
در حوزه آبخیزداری و حفاظت از جنگلها، اگر جنگل ها را نگهداری میکردید، جلوگیری میکردید از ساخت و ساز در حاشیه رودخانه ها و لایروبی میکردید رودخانه ها را باز هم این حال و روز لرستان بود؟
سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری وضعیت تخریب پوشش گیاهی و آبخیز لرستان را در طی این سال ها گزارش دهد.
اعتبارات بیابانزدایی و آبخیزداری تأمین نمیشود و با بهانه بی پولی، دولت، اقدامات بازدارنده ی نظیر مالچپاشی و بوته کاری را عملاً متوقف کرده و آنچه برجای مانده، مصیبت ریزگردها در خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و لرستان است. نقش کارشناسان و مدیران بد را فراموش نخواهیم کرد.

درس چهارم:
در حوزه حفاظت از منابع آبی مگر در کوهدشت ۳۵۰ روستا با بحران تأمین آب آشامیدنی روبرو نیستند. خبر دارید که چه تعداد چشمه و چاه های آب خشکیده اند و آبرسانی به این روستاها با تانکر انجام میشود. شایسته نیست کشاورزی استان با خشکسالی دست و پنجه نرم کند و این همه آب از استان عبور کند و برود. در شهرستان های استان کشاورزی و زیستگاه های انسانی رو به نابودی گذاشته اند. مهاجرت وسیع از روستا به شهرهای بزرگ و کلانشهرها، روستاها را به بیغوله های متروک بدل کرده است.


درس پنجم:
با توجه به وقوع سیل در گلستان و مازندران و همچنین اعلام خطر وقوع سیلی مشابه در سایر مناطق کشور، بار دیگر ظرفیت رسانه های مجازی را دیدیم و قدرت اطلاع رسانی و هشداردهی نرم افزارهای موبایلی را شاهد بودیم، که توانستند هم وطنانمان و مسئولین را از خطر آگاه نمایند. فراموش نکنیم که در ایام نوروز، بسیاری از مردم تلویزیون نمیبینند.

*تحلیلگر اقتصادی

بازگشت به خانه

پاسخی بگذارید