فاطمه کوشکی- در یادداشت قبلی و دعوتی که از عموم نامزدهای انتخاباتی شورای شهر خرمآباد برای ارائه برنامههای فرهنگیشان داشتم؛ ذیل نقش فرهنگ در توسعه، به تفصیل سخن گفتم.
پایگاه خبری سنگنوشته، یادداشت- همچنین در این یادداشت جا دارد پیش از ارائه برنامههای فرهنگی خود، مقدمهای حول توسعه پایدار داشته باشم.
توسعه پایدار به مفهوم توسعه ای است که احتیاجات نسل حاضر را بدون لطمه زدن به تواناییهای نسل آتی برای تامین آنها، بر آورده نماید.
این توسعه اتفاق نخواهد افتاد مگر با لحاظ رفتارهای خاص انسانی در قالب فرهنگ اجتماعی.
توسعه پایدار در طول زمان میبایست به یک ثبات نسبی دست یابد از اینرو فرهنگ بعنوان پایه و اساس رفتار انسان نقش بسزایی در توسعه پایدار دارد.
آموزش و توانمندسازی شهروندان برای ارتقاء دانش، از جمله ضرورتهای جامعه شهری در توسعه فرهنگ شهروندی قلمداد میشود.
شهرداریها میبایست در راستای پاسخگویی به مطالبات فزاینده فرهنگی اجتماعی، اسباب و تمهیدات لازم را فراهم آورند. همچنین لازمست توجه به فرهنگ شهری و حفظ آن، بعنوان مهمترین دغدغه متولیان توسعه شهری در اولویت برنامههای مدیریتی قرار بگیرد.
اما متاسفانه این نوع نگاه ظاهراً برای دیگر نامزدهای انتخاباتی چندان مورد توجه نبوده است چرا که اساسا مقوله فرهنگ و فرهنگ شهری امری تخصصی است که تنها از اصحاب فرهنگ انتظار میرود.
توجه به نقش مردم برای نیل به فرهنگ پایدار شهر، بسیار حائز اهمیت بوده و هست. مردم؛ چه به عنوان مخاطب شعارهای انتخاباتی و چه بعنوان بازیگران پلانهای توسعه، مهمترین نقش را بر عهده دارند. و این فرهنگ است که رفتارهای مردم را توجیه میکند. در این زمینه شهرداریها میتوانند بعنوان کارگزاران محلی به بهبود مناسبات فرهنگی شهر خوب و مطلوب کمک کنند.
شهروندان شهر خوب و مطلوب، شهروندانی آگاه و مطالبهگرند از اینرو مدیریت شهری موظف به آگاهسازی عمومی، گسترش شهروند مداری و آموزش شهروندان در زمینههای مختلف است.
مدیریت شهری در فرآیند تحول و توسعه شهری نه فقط در ابعاد اقتصادی و عمرانی نقش و جایگاه ویژهای دارد بلکه با تغییر و تحولات پر شتاب اجتماعی و فرهنگی و گسترش جمعیت شهرنشینی، باید برای پاسخگویی به مطالبات فزاینده فرهنگی و اجتماعی اسباب و تمهیدات لازم را فراهم آورد. خاصه در لرستان و خرم آباد بعنوان بزرگترین شهر لرنشین ایران زمین که در این دوره تاریخی دوران گذاری را طی میکند.
و تمهیدات و راهبردهای مدیران آن در سرنوشت فرهنگ چند هزار ساله آن نقش حائز اهمیتی را ایفاء میکند.
بنابراین بایسته است در جهت توسعه پایدار و دفاع از کیان و نوزایی فرهنگ این خطه از ایران اسلامی با داشتن چشمانداز فرهنگی از بالاترین سطوح برنامهریزی تا پایینترین سطح آن، در قالب برنامههای بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت گامهای توسعه فرهنگی شهر خرمآباد را برداریم
آنچه در این مجال حول برنامههای فرهنگیام به ذهنم خطور میکند را بشکل موجز و مختصر، جهت مطالعه اذهان عموم و رسمالخط مطالباتم از شهرداری در صورت حضورم در شورای شهر به سمع و نظر میرسانم.
۱_ استفاده از کارگروه و اتاق فکر متخصصان شهرسازی، ترافیک و اهالی فرهنگ
۲_ احداث پارک مفاخر برای آشنایی نسل جوان با تاریخ و فرهنگ این سرزمین و تقویت هویت شهری
۳_ برگزاری سمپوزیوم مجسمه سازی با موضوع مشاهیر و مفاخر لرستان و نصب مجسمه مشاهیر لرستان در پارک مفاخر
۴_ احداث خانههای فرهنگ در محلات که میتواند به ترویج هنر و فرهنگ در لایههای زیرین جامعه نقش حائذ اهمیتی را ایفاء کند.
۵_ برگزاری همایشهای مناسبتی و هفتههای فرهنگی برای ارتقاء روحیه نشاط در میان مردم شهر
۶_ تشویق و ترغیب نخبگان برای تولید محتوا حول آسیبشناختی فرهنگی شهر خرمآباد و راهکارهای رهایی از آن برای درج در رسانهها
۷_ احداث کتابخانه و مرکز لرستانشناسی شهرداری خرمآباد
۸_ احداث سن نمایش در فضای باز و برگزاری همایشهای تئاتر خیابانی
۹-برگزاری دورهای آموزشی اصول و حقوق شهروندی در حوزه های قانونگرایی، همسایه داری، حمل و نقل و ترافیک، محیط زیست، آپارتمان نشینی ،نگهداری از اموال عمومی شهر و تقویت تعامل و همکاری با شهرداری در جهت تحقق برنامه های شهرداری و شورای اسلامی شهر با همکاری دانشگاههای استان و انعقاد تفاهم نامه بلند مدت .
۱۰-تهیه و تدوین کتاب آداب و رسوم و آیین لرستان با همکاری قلم به دستان و بزرگان این عرصه شهر بنام شهرداری وکمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر خرمآباد
۱۱-احیاء و معرفی جاذبههای فرهنگی و گردشگری و دیدنی شهر خرمآباد با همکاری میراث فرهنگی و تهیه نرمافزارهای تخصصی این عرصه، به عنوان راهنمای خرمآبادگردی
۱۲_ تهیه و تدوین سند راهبردی برنامههای فرهنگی شهرداری و کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر خرمآباد و استراتژی برنامه های کوتاه مدت (فصلی ) ،میان مدت ( یکساله ) و طولانی مدت( پنج ساله) از سوی صاحبنظران و علاقمندان این عرصه
۱۳- راه اندازی موزه تاریخ اجتماعی شهر خرمآباد و معرفی آداب و رسوم و معرفی لباس های مردم این دیار در طول تاریخ
۱۴-راه اندازی کتابخانه دیجیتال و فعال کردن ایستگاههای مطالعه در سطح شهر و داخل اتوبوسها و پارکهای سطح شهر
۱۵- راه اندازی گالری عکس خرمآباد با کمک آرشیو عکسهای قدیمی شهر
۱۶-همکاری و حمایت از سازمانهای غیر دولتی و NGOهای سطح شهر جهت مشارکت آنها در راستای اهداف شورای اسلامی و شهرداری خرم آباد و برون سپاری بخشی از فعالیتهای اجتماعی
۱۷- راه اندازی کتابخانه دیجیتال، فعال کردن ایستگاههای مطالعه در سطح شهر و داخل اتوبوسها
۱۸- تهیه و تدوین طرحی جامع برای احیای برنامههای فرهنگ بومی و بازیهای محلی شهر خرمآباد و برگزاری جشنواره بازیهای بومی محلهای شهر خرمآباد و تهیه کتاب آن
۱۹-تبیین برخی از آیتمهای شهروندی مانند خوش حسابی ،ارایه خدمات ویژه به شهروندان، از خود گذشتگی و ایثار و معرفی شهروندان نمونه شهر خرمآباد
۲۰- راه اندازی خانه هنرمندان خرمآباد با همکاری ارشاد اسلامی و حوزه هنری استان لرستان